پرسش :

دختری 25 ساله، رشته مهندسی پزشکی و دارای خانواده تحصیل کرده‌ای هستم، باحجابم و از لحاظ ارتباط اجتماعی خوبم. تا بحال خیلی ها شماره خانه را برای خواستگاری گرفته‌اند اما هیچ کدام تماس نگرفته‌اند خودم واقعا دوست دارم ازدواج کنم و این حس رو در خودم دارم که میتوانم مسئولیت یک زندگی رو قبول کنم اما متاسفانه موردی پیش نمی‌آید اگر دعایی برای باز شدن بخت وجود دارد لطفا راهنماییم کنید.


پاسخ :
در مورد نداشتن خواستگار عواملی ممکن است موجب تأخیر یا نداشتن خواستگار شود که در ذیل به این عوامل می‌پردازیم:
1. وضعيت اجتماعي ـ فرهنگي و اقتصادي جامعه باعث تاخیر ازدواج و بالا رفتن سن آن در جوانان شده است. بعضي توقعات و انتظارات خانواده ها و دامن زدن به فرهنگ تشريفات و نظير آن، مشكل بيكاري پسران و عدم توانايي آنها براي تأمين نيازمنديهاي زندگي مستقل عواملي است كه باعث اين مشكل شده بنابراين در چنين فضايي زمينه ازدواج دختران نيز فراهم نمي شود. پس يكي از عوامل پديد آمدن اين مشكل عاملي است كه از اختيار شما و هر كس ديگري خارج است.
در مواردی اختلاف سطح فرهنگی و خانوادگی دو خانواده یا تحصیلات عالی دختران این باور منفی را در ذهن خواستگار ایجاد می‌کند که اینگونه دختران حاضر نیستند با هرکسی ازدواج کنند و خواستگاری از آن‌ها قطعا با جواب منفی روبرو خواهد ‌شد. بنابراین با اطلاع از این سطح برای خواستگاری اقدام نکرده و این موجب خواستگار نداشتن اینگونه دختران می‌شود.
2. گاهي نيز ويژگي‌هاي شخصيتي و اخلاقي خانواده‌ها ممكن است مانع و سد راهي براي خواستگاران باشد كه اين امر نيز بايد مورد توجه خانواده‌ها قرار گفته و در صورت لزوم تغييرات لازم را در نحوه برخورد و صفات اخلاقي و آداب اجتماعي خود ايجاد نمايند و زمينه ازدواج دختران خود را فراهم نمايند.
بنابراین بايد با دقت كامل، شرايط فردي اعم از جسمي، روحي، اخلاقي، رفتاري و ... و شرايط خانوادگي خود را بررسي كنيد که اگر نواقصي و موانعی در این وسط وجود دارد رفع شود.
3. در مواردی ممکن است برداشت دیگران از دختر یا خانواده‌ او بخاطر مسائل و اختلافاتی که ممکن است از قبل اتفاق افتاده باشد، برداشت صحیحی نباشد و دیگران با این افکار منفی از رفتن به خواستگاری خودداری کنند. لذا باید زمینه این شناخت‌های غلط را از بین برده و ذهنیت مثبتی در ذهن دیگران از خود و خانواده ایجاد کرد.

راهکارها
پیرامون نداشتن خواستگار راهکارهایی وجود دارد که به آن‌ها می‌پردازیم :
الف) اگر چه در حال حاضر خواستگار ندارید، اما نباید امیدتان را ازدست بدهید. لذا با ابتكار و خلاقيت و بهره‌مند شدن از ديگر توانمندي‌هاي خود، شاد و با نشاط زندگي کنید و فعّال و سر زنده با همان امكانات زندگی را مدیریت کنید. بنابراين هيچ گاه نبايد اين موضوع مانع عمده اي بر راه ادامه زندگي و تحصيل و... شود.
ب) امر ازدواج را به خداوند واگذار کنید. مطمئن باشيد اگر به خداوند متعال توكل كنيد و تمام امور زندگي خود را به او واگذار كنيد، خداوند به بهترين وجه و شكل به آن رسيدگي خواهد كرد زيرا او خير و صلاح بندگانش را بهتر از خود شما مي داند. خداوند قرآن کریم مي فرمايد: «عَسى‏ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئاً وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَ عَسى‏ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ؛ شايد كه چيزى را خوش نداريد و آن براى شما بهتر باشد و شايد كه چيزى را دوست داريد و آن براى شما بدتر باشد، و خدا [صلاح شما را] مى‏داند و شما نمى‏دانيد».
ج) اگر فردي را مي‌شناسيد كه از هر لحاظي مورد تأييد شما است، مي توانيد اين خواستة خود را به نحوي به ايشان منتقل كنيد. مثلاً فردي (واسطه و غير مستقيم) به ايشان پيشنهاد كند كه به خواستگاري شما بيايد و در عين حال از خصوصيات مثبت فردي و نجابت شما نيز تعريف كند، اين زمينة خوبي است كه شما معرفي مي شويد. البته مادر و ديگر دوستان امين و اقوام صالح و هم كلاسي هاي امين و متدين هم مي توانند نقش مفيدي در اين زمينه ايفا نمايند.
د) براي موفقيت در امر ازدواج به اهل بيت عصمت و طهارت ـ عليهم السلام ـ به ويژه جواد الائمه ـ عليه السلام ـ متوسل شويد. همچنین از خواندن نماز جعفر طیار که دستور خاص آیت الله بهجت (ره) می‌باشد و همچنین تکرار صدقه غافل نشوید.
ه) در مراسمات مذهبي و اجتماعات، شركت فعال داشته باشيد و سعي كنيد در عين حالي كه شئون اسلامي را رعايت مي كنيد با ظاهري آراسته در اين مجامع حضور پيدا كنيد.
در مورد باز شدن بخت، دعایی که مطابق با این موضوع باشد وجود ندارد، اما در كتاب مفاتيح الجنان اثر ارزشمند مرحوم شيخ عباس قمي اعمالی جهت باز شدن بسته شده آورده شده است که عبارتست از سوره إِنَّا فَتَحْنَا لَك... تا مُّسْتَقِيمًا و سوره إِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ...و در ادامه آن آیاتی که در مفاتیح الجنان آمده است را نوشته و پیوسته همراه داشته باشید.[1]

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. بیابانگرد، اسماعیل، جوانان و ازدواج (اهداف، ملاکها، روشها، موانع و راهکارها)، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1387.
2. دژکام، محمدرضا، مشاوره ازدواج: آنچه زوج‌های جوان «درباره‌ی یک ازدواج موفق و زندگی زناشویی ایده آل باید بدانند!»، دنیس، 1387.
3. صانعی، صفدر، بهداشت ازدواج از نظر اسلام، اصفهان: کنکاش، 1381.
4. حسینی، سیدمهدی، فنون همسریابی و همسرگزینی برای دختران، تهران: ساوالان،1390.

پی نوشت ها:
[1] براي آگاهي بيشتر ر.ک: قمی،شیخ عباس، مفاتيح الجنان، قم، قیام، چاپ دوم، 1385ص 998.

منبع: اندیشه قم